dinsdag 28 februari 2017

Auto

We staan stil.
Het is vreemd maar echt waar. De auto wil niet verder. Maarten heeft een oplossing: ‘Als je terugloopt naar die winkel en benzine haalt, kunnen we verder.’ Arjen en Mark weten dat het iets ingewikkelder ligt en Arjen struikelt over zijn woorden in de haast om allerlei raadgevingen te spuien. De auto rijdt er echter geen meter meer door.
Na een iets tegenvallende vakantie (de speciale bungalow was niet zo heel erg speciaal, zodat Mark erg veel problemen met zijn astma heeft gehad) gaan we vandaag met oma een dagje uit. Tenminste… dat is de bedoeling!
Ik graaf in mijn tas en diep de vrijwel nooit gebruikte mobiele telefoon op. Nog geen kwartier later staat opa bij ons. Oma en de jongens kunnen terug naar huis. Mijn vader en ik wachten op de wegenwacht, die gelukkig heel vlot komt. De man heeft de diagnose zó gesteld: gebroken distributieriem en waarschijnlijk flink wat gevolgschade. Hij sleept ons naar een garage en dat is dat.
Het uitstapje gaat door in de auto van opa en oma. En we komen ook heus wel thuis. Ja, in de auto van opa en oma. Maar dan? Een dure reparatie en zeer binnenkort een eveneens dure grote beurt (nieuwe banden, nieuwe uitlaat) is te veel eer voor een elf jaar oude auto. We schrapen onze spaarcenten bij elkaar en gaan op zoek naar een nieuwe. De jongens mogen mee voor de proefrit. Ja, de auto rijdt goed. Ja, ze passen prima met z’n drietjes op de achterbank. Ja, de kleur is oké – vindt Maarten, wiens lievelingskleur op dit moment groen is. We doen het.

Nog geen week later kunnen we de auto ophalen. Arjen roept al die tijd dat we een geweldige nieuwe auto krijgen. Ondertussen wil hij wel met papa mee naar de oude auto om alle spulletjes er uit te halen. Ik moet alle fotoboeken nakijken of we wel foto’s hebben van de oude auto. En op de ‘grote dag’ weet hij het zeker: geen enkele auto is zo geweldig als de oude! Hij hoeft de nieuwe niet meer en weet dat overtuigend – met stampvoeten, schreeuwen en bovenal tranen – te brengen. Het duurt twee dagen. Dan is groen toch wel mooi en zijn al de nieuwe snufjes geweldig. ‘Mama, mag ik de auto opendoen? Alsjeblieft?’




Geen opmerkingen:

Een reactie posten